Ta potrawa, to znakomite kremowe risotto z delikatnym posmakiem szafranu. Możesz użyć sproszkowanej przyprawy, ale upewnij się, że jest to prawdziwy szafran, a nie same zmielone pręciki szafranowe. Świeżo zmielony szafran powinien po rozpakowaniu wyglądać na nieco wilgotny i odznaczać się głęboką czerwienią. Zignoruj woreczki wypełnione żółtopomarańczowym proszkiem lub krótkimi włókienkami.
Składniki:
(4-6 porcji)
około 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
100 + 25 g masła
1 cebula, drobno pokrojona
500 g ryżu do risotto (np. arborio)
150 ml wytrawnego białego wina
16 pręcików szafranu lub 1/2 łyżeczki zmielonego już szafranu*
75 g świeżo startego parmezanu (sprawdzi się także cheddar lub grana padano)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Wlej bulion do rondelka i utrzymuj na granicy wrzenia.
- W osobnym garnku rozpuść masło (100 g) i dodaj cebulę. Smaż przez około 10 minut, aż stanie się szklista.
- Dodaj ryż i mieszaj, aż cały pokryje się masłem i dokładnie podgrzeje (około 2 minut).
- Wlej wino i gotuj, aż zupełnie się zredukuje (około 2 minuty).
- Do ryżu dodawaj bulion po dużej chochli, za każdym razem, gdy poprzednia jego porcja zostanie dobrze wchłonięta przez ryż. Po pierwszej porcji bulionu wrzuć szafran. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając, aż bulion się wyczerpie, a ryż będzie miękki i kremowy. Powinno to zająć 15-20 minut (zależnie od typu ryżu).
- Wmieszaj ser i dopraw całość solą i pieprzem. Risotto zdejmij z palnika i połącz z pozostałym masłem (25 g), a następnie przykryj i odstaw na kilka minut, aby mogło się uleżeć. Nie czekaj zbyt długo, bo ryż stanie się papkowaty. Gotowe!
* Szafran w postaci proszku można wsypać bezpośrednio do potrawy. Nitki trzeba wcześniej namoczyć w odrobinie ciepłej wody lub bulionu, aby uwolnił swój kolor i aromat (jak na zdjęciu poniżej).
pycha! też będę robić niebawem :]
OdpowiedzUsuń