wtorek, 25 marca 2014

Ostra zupa curry z soczewicą i pomidorami

Z cyklu: "Głupie rozmowy z moim chłopakiem":
Ja: Wiesz, że ma spaść śnieg w tym tygodniu?
On: Słyszałem...
Ja: Chyba przeczytałeś?
On: Słyszałem, bo czytałem na głos, to chyba raczej usłyszałem, co nie?
Ja: Aaa...
;)


Składniki:
(na 4 porcje)
1 litr wywaru z mięsa i jarzyn
20 dag czerwonej soczewicy*
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
pieprz
sól
  1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż przez 5 minut.
  2. Soczewicę opłukaj i przełóż do garnka. Dodaj czerwoną pastę curry i curry w proszku. Podsmaż przez 2 minuty i mieszaj.
  3. Dolej gorący wywar i całość gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas, by soczewica nie przywarła do dna garnka. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 10 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. 
  4. Zupę przypraw cukrem, solą i pieprzem (do smaku). Gotowe!
Smacznego:)



* Jeżeli nie lubisz gęstych zup, to zużyj mniej.

3 komentarze: