wtorek, 18 marca 2014

Czekoladowa panna cotta

 Deser stworzony dla czkoladoholików. Delikatny, aksamitny, przepyszny...
Musisz go spróbować :)


Składniki
(na 4 porcje)
250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  100 ml mleka 3,2%
1/5 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
  1. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
  2. Śmietankę, mleko i cukier zagotuj, stale mieszając. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  3. Odczekaj, aż masa ostygnie i zgęstnieje, a następnie przelej ją do 4 kokilek po 125 ml (lub innych form, np. szklanek) i przełóż do lodówki na całą noc.
  4. By wyciągnąć panna cottę z kokilek, wsadź formę na 1 sekundę do innego naczynia z gorącą wodą (wtedy deser pod wpływem ciepła odklei się od naczynia). Gotowe!
Smacznego :)


1 komentarz: