środa, 12 marca 2014

Klasyczne pesto genovese

Z cyklu "Głupie rozmowy z moim chłopakiem":
On: Dzwonie do Ciebie, bo byłem właśnie w mieszkaniu i Cię szukałem, ale Cię nie znalazłem i dzwonię się zapytać czy na pewno Cię tam nie było?
Ja:...

*****
Włosi uważają pesto za najwspanialszy sos na świecie. Jego wykonanie jest banalnie proste, bo przepis wymaga jedynie sprawnego blendera :) W smaku o niebo lepsze od tego ze sklepowego słoiczka.
Skusisz się?:)


Składniki:
(dla 2 osób)
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków piniowych
25 g liści bazylii
80 ml oliwy z oliwek + naddatek do przechowywania
2 łyżki startego parmezanu
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Maxine Clark: "Kuchnia włoska. Krok po kroku do smakowitych posiłków"
  1. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Gotowe!
Pesto możesz podać z dowolnym makaronem :) 
Jeżeli nie zużyjesz całego sosu, to przełóż go do słoika. Zalej wierzch warstwą oliwy, aby odciąć dopływ powietrza. Trwałość sosu przy przechowywaniu w lodówce, to około dwa tygodnie. Po każdym użyciu wyrównaj powierzchnię i zalej świeżą warstwą oliwy. Pesto możesz również zamrozić.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz