piątek, 21 lutego 2014

Zupa gulaszowa z szynki wieprzowej, paryki i fasoli

Przepis na gęstą zupę, które mój chłopak najchętniej zabiera do pracy :)
W smaku przypomina zupę meksykańską.
Przepis pochodzi z czasopisma "Kobieta i życie".


Składniki:
50 dag szynki wieprzowej
1 żółta papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki białej fasoli
1 l wywaru z mięsa i jarzyn
2 łyżki oliwy
1 papryczka peperoncino lub ostra papryka w proszku
pół pęczka pietruszki
sól
pieprz
  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę i przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię przełóż mięso i obsmaż kilka minut, aż skórka się zrumieni.  
  2. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę, czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i papryczkę peperoncino/ostrą paprykę w proszku. Wszystko wymieszaj i smaż 5 minut.
  3. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Do cebuli dodaj paprykę, mięso i koncentrat pomidorowy. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa i papryki (około 30 minut). Gotowe! 


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz