Bułki piekłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że są przepyszne! Kamilowi również smakowały i od razu po upieczeniu zjadł dwie :) Z ciastem przyjemnie się współpracuje, nie klei się do rąk i ładnie wyrasta :) Zamiast nadzienia orzechowego możesz po prostu użyć marmolady, dżemu, masy makowej itp. Mam nadzieję, że podarujecie je osobom, które kochacie ;)
160 ml letniego mleka
2,5 łyżki cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
15 dag drożdży świeżych
Składniki na nadzienie:
200 g mielonych orzechów (użyłam laskowych)
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu
pół łyżeczki cynamonu
- Drożdże rozkrusz, dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj cukier, sól i kilka łyżek mąki (tak, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany). Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut (w zimę najlepiej postawić obok kaloryfera).
- Po tym czasie do zaczynu dodaj masło, jajko, resztę mąki i wyrób ciasto. Ciasto z powrotem przełóż do miski oprószonej mąką (by ciasto do niej nie przywarło), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około godziny).
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrób, aby pozbyć się nagromadzonych w nim gazów.
- Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj do ich połączenia się.
- Ciasto podziel na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek i posmaruj nadzieniem na całej jego powierzchni. Następnie placek zwiń tak, jak zwija się naleśnik i postępuj, jak na zdjęciach poniżej.
- Bułki układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed samym pieczeniem bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz