Przepis przyniosła moja mama kilka lat temu od koleżanki z pracy i od tamtej pory na stałe zagościł w naszym menu. Domowa chińszczyzna jest naprawdę bardzo prosta i szybko się ją przygotowuje, a smakuje znacznie lepiej, niż jej sklepowy odpowiednik :)
Składniki:
(na 4 porcje)
(na 4 porcje)
1 podwójna pierś z kurczaka
3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
3 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 słoika kiełków fasoli mung (około 17 dag)
1/2 słoika kiełków fasoli mung (około 17 dag)
1 łyżka chińskiej przyprawy 5 smaków
8 łyżek sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
4 łyżki oleju
4 łyżki oleju
- Paprykę, cebulę i pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- Na suchej patelni usmaż kurczaka.
- W drugiej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj papryki i smaż kolejne 20 minut.
- Przygotuj sos: wymieszaj bulion z sosem sojowym i mąką ziemniaczaną.
- Do cebuli i papryki dodaj usmażone mięso i przygotowany sos, mieszając. Dodaj przyprawę i gotuj do miękkości papryk. Na końcu dodaj kiełki. Gotowe!
Podawaj z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz