niedziela, 2 lutego 2014

Muesli (II)

 Przepis Nigelli Lawson, dostępny tutaj.


Składniki:
450 g płatków owsianych (użyłam żytnich)
120 g ziaren sezamu (jasnego)
120 g ziaren słonecznika
250 g migdałów
300 g suszonych rodzynek (użyłam żurawiny)
100 g jasnego brązowego cukru
1 jabłko starte na tarce
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
20 dag miodu 
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek (zrobiłam to rękoma).
  2. Muesli przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej sprawdzi się blacha dołączona do piekarnika).
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, mieszając zawartość blachy, co kilka minut.
  4. Po upieczeniu muesli wystudź, a następne dodaj suszoną żurawiną i przemieszaj. Gotowe!
Muesli można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 miesiące.



Smacznego :)

1 komentarz: