Przepis Nigelli Lawson, dostępny tutaj.
Składniki:
450 g płatków owsianych (użyłam żytnich)
120 g ziaren sezamu (jasnego)
120 g ziaren słonecznika
250 g migdałów
300 g suszonych rodzynek (użyłam żurawiny)
100 g jasnego brązowego cukru
1 jabłko starte na tarce
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
20 dag miodu
- W misce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek (zrobiłam to rękoma).
- Muesli przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej sprawdzi się blacha dołączona do piekarnika).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, mieszając zawartość blachy, co kilka minut.
- Po upieczeniu muesli wystudź, a następne dodaj suszoną żurawiną i przemieszaj. Gotowe!
Smacznego :)
Olu muesli pyszne :)
OdpowiedzUsuń