środa, 19 lutego 2014

Zupa gulaszowa z łopatki wieprzowej i cukinii

Zupę robiłam po raz pierwszy. Bardzo nam smakowała ;)
Przepis pochodzi z czasopisma "Kobieta i życie".


Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
             100 g makaronu świderki            
1 puszka pomidorów
1 l wywaru z mięsa i jarzyn
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy do dań kuchni włoskiej
1 papryczka peperoncino (lub ostra papryka w proszku)
2 łyżki oliwy
  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę i przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię przełóż mięso i obsmaż kilka minut, aż skórka się zrumieni.
  2. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do dań kuchni włoskiej i papryczkę peperoncino/ostrą paprykę w proszku. Wszystko wymieszaj i smaż 5 minut.
  3. Dodaj mięso, pomidory z puszki i wywar. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut). 
  4.  Cukinię umyj, pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Gotuj do miękkości cukinii (około 10 minut).
  5. Ugotuj makaron al dente. Dodaj do zupy. Gotowe!




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz