czwartek, 16 stycznia 2014

Muffinki orzechowe z czekoladą

Babeczki zawsze szybciej znikają, niż się pojawiają...
Ktoś wie dlaczego?
Odpowiedź brzmi:...............Kaaaaaaamil! Dlaczego zjadłeś wszystkie babeczki?!
On: Bo mi smakowały :D
Przepis pochodzi z tej strony :)


 Składniki:
100 g czekolady
pół szklanki mielonych orzechów (najlepiej takich, jakie lubisz)
szklanka mąki
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
125 g margaryny
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejku zapachowego
(margaryna, mleko i jajka powinny być w temperaturze pokojowej)

1. Margarynę ubij mikserem na puszystą masę. 
2. Do margaryny dodaj cukier i ubijaj, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne w masie.
3. Wbij jajka, pojedynczo i ubijaj przez minutę.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i kakao. Wszystko wymieszaj.
5. Wlej mleko i ekstrakt z wanilii lub olejek zapachowy. Masa będzie dość gęsta.
6. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.

 
7. Ciasto przełóż do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz