wtorek, 28 stycznia 2014

Żurek

Poniżej zaproponowane proporcje, to wynik wielu podjętych prób celem przyrządzenia idealnego żurku ;) W przypadku tej zupy najważniejszymi składnikami są zakwas i biała kiełbasa. Zakwas najlepiej kupować u zaufanej osoby lub na targu. Podobnie jest z białą kiełbasą. Ja mam już stały punkt zaopatrywania się w nią i nie ryzykuję kupnem u innego sprzedawcy ;)


Składniki:
(dla 4 osób)
1,2 l wody
4 białe kiełbasy
30 dag wędzonych żeberek/kości
1 szklanka żuru
pół szklanki śmietany kremówki
4 ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
1/4 selera (korzeń)
1/4 pora
2 jajka (po pół na każdą porcję)
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela laurowego
pieprz
sól
  1. Marchew, pietruszkę i seler obierz, i umyj. Pora umyj. Żeberka lub kości umyj. Wszystko przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez około godzinę, aż powstanie wywar. 
  2. Jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostygnięcia, a następnie obierz. 
  3. Z wywaru wyciągnij ugotowane warzywa. Umyj kiełbasę i dodaj do zupy. Gotuj przez 10 minut.
  4. Obierz i opłukaj ziemniaki, i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj przez 15 minut.
  5. Do zupy dodaj żurek, śmietanę, majeranek, sól i pieprz (wg uznania). Gotowe! 

Smacznego ;)

Uwaga: Kiełbasę najlepiej przed podaniem jest pokroić na mniejsze kawałki, wtedy łatwiej ją zgarnąć z talerza ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz