wtorek, 14 stycznia 2014

Zupa z ogórków kiszonych

Ja: Kochanie wolisz ogórkową czy pomidorową?
On: Pomidorową.
Ja: Ugotowałam już ogórkową...
On: Ogórkowa też jest zajebista!


Składniki:
(4 porcje)
1,5 l wywaru z mięsa i jarzyn
0,5 kg ogórków kiszonych
kilka ziemniaczków
1 marchewka
1 mała cebulka
pół szklanki śmietanki kremówki 
pęczek koperku
pieprz
sól
szczypta mielonej kolendry

1. Obierz i pokrój marchewkę, na przykład tak, jak na zdjęciu poniżej :) i dodaj ją do gotującego się wywaru.


2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i opłukaj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż cebulę przez 5 minut i dodaj ziemniaki. Całość smaż przez kolejne 15 minut. Pamiętaj, by co kilka minut wszystko przemieszać.
2. Ziemniaki dodaj do marchewki.
3. Ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do zupy. Soku z ogórków nie wylewaj.
4. Gdy ziemniaki i marchewka będą już miękkie, to dodaj do zupy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy. Dolej soku z ogórków, jeśli uznasz, że zupa jest za mało ogórkowa ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz