Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wszystko przemieszaj.
2. Mleko i jajka dodaj do suchych składników i połącz całość za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest Twoim zdaniem za rzadkie, dodaj mąki.
3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
4. Placuszki usmaż na złoty kolor z obu stron na suchej patelni.5. Podanie placuszków to już Twoja działka :) U mnie polane są miodem. Równie dobrze smakują z syropem klonowym i orzechami, a także ze świeżymi owocami lub konfiturą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz