50 dag mięsa mielonego (kupiłam łopatkę wieprzową i zmieliłam)
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 duża główka kapusty włoskiej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 pęczek pietruszki
Sos pomidorowy:
1 litr wody
1 puszka pomidorów krojonych*
1 koncentrat pomidorowy (140 g)
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól (lub kostka rosołowa, ziarenka smaku)
tymianek
rozmaryn
bazylia
bazylia
(lub inne zioła, które lubisz)
3. Do kaszy dodaj mięso mielone, jajko, posiekany czosnek, cebulę startą na tarce, przyprawę i drobno posiekaną pietruszkę.
1. Kaszę gryczaną ugotuj al dente (około 10 minut), przełóż do miski i odczekaj, aż wystygnie.
2. W tym czasie, w dużym garnku wstaw wodę do gotowania i obierz kapustę z liści. Potrzebnych będzie Ci około 10 ładnych liści (całych i niepotarganych). Liście sparz w gotującej się wodzie w garnku, mnie wystarczyło około 30 sek. Liście wkładaj do garnka po kolei, nie wszystkie na raz. Odstaw liście do ostygnięcia.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.
5. Z liści wytnij twarde zgrubienia u ich nasady. Na każdy liść, u jego nasady, nałóż porcję farszu, jego ilość dostosuj do wielkości liścia. Następnie nałóż boki liścia na farsz i zwiń wzdłuż.
6. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i układaj na nie gołąbki, tak aby ściśle do siebie przylegały.
7. Gołąbki zalej wodą, dodaj pomidory z puszki, koncentrat, liście laurowe, ziele angielskie i posiekany czosnek. Gotuj na małym ogniu przez 1 godz. i 30 min. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj kolejne 15 minut. Przed podaniem gołąbków, w szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i wmieszaj w sos. Gotowe!
Smacznego :)
* W okresie letnim, kiedy pomidory są tanie, koncentrat i pomidory z puszki możesz zastąpić własnym przecierem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz