niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto bananowe (Glazed banana spice loaf)

Wbrew samej nazwie wyczuwalność banana jest raczej subtelna ;) Jego dodatek natomiast sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże :)
Przepis pochodzi z książki Easy home baking Carole Clements.


Składniki na ciasto:
1 bardzo dojrzały banan
11 dag masła lub margaryny
15 dag drobnego cukru do wypieków
2 jajka
175 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej/zapachu waniliowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
pół łyżeczki przyprawy do piernika
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Składniki na lukier:
1-2 łyżki soku z cytryny
11 dag cukru pudru
  1. Banana obierz i rozdrobnij na jednolitą masę. Ja to zrobiłam przy użyciu widelca.
  2. Masło/margarynę ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj cukier i ubijaj, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  3. Do masy dodawaj po jednym jajku i ubijaj do połączenia się składników.
  4. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Wmieszaj kwaśną śmietanę, olejek waniliowy/esencję waniliową i banana. 
  6. Ciasto przełóż do keksówki (moja miała wymiary 9x22 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 min (ciasto najlepiej jest sprawdzić drewnianą wykałaczką, jeśli po wbiciu jej do ciasta, nie zostaje na niej surowe ciasto to znaczy, że jest upieczone).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Po tym czasie mikserem wymieszaj sok z cytryny i cukier puder. Lukrem polej ciasto. Gotowe!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz