środa, 8 stycznia 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Mój chłopak mówi sam o sobie "smakosz spaghetti".
Ale kiedy po raz pierwszy zaprosił mnie do siebie na obiad, to podał makaron z gotowym sosem pomidorowym :P I jeszcze poprosił mnie żeby mu pomóc :D 
Jakiś czas temu przekonał się jednak do sosu domowego :) Przepis jest bardzo prosty, więc warto spróbować.

 
Składniki: 
(dla 4 osób)
40 dag makaronu spaghetti
50 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku 
1 łyża oleju
płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
sól
pieprz
łyżeczka bazylii
szczypta tymianku i rozmarynu
cukier

1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
2. Weź dużą patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 5 minut.
3. Do cebuli dodaj mięso mielone, przyprawę do mięsa i czosnek przeciśnięty przez praskę do czosnku lub drobno posiekany. Mięso smaż przez około 10 minut. Przez ten czas staraj się przy użyciu łopatki rozdzielać mięso na mniejsze kawałki.
4. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Odczekaj kolejne 10 minut. Pamiętaj, aby co kilka minut wszystko wymieszać :)
5. Całość przypraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami.
6. Ugotuj makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Porcję makaronu przełóż na talerz i dodaj sos pomidorowy z mięsem. 

Ja podaję spaghetti zawsze na głębokich talerzach, dzięki czemu całość dania ładnie się prezentuje i nie ucieka na boki. Na końcu przyozdabiam świeżą bazylią.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz