czwartek, 9 stycznia 2014

Zupa z serków topionych

Poranek u mnie w domu. Kamil zamiast od "Dzień dobry Kochanie. Dobrze Ci się spało?" zaczyna, jak zawsze, od konkretów :P
 - Ola co będzie dzisiaj na obiad?
- Zupa z serków topionych. 
- Cooo? Ja nie będę tego jeść! Oszalałaś? Chcesz mnie otruć?
Po obiedzie:
- Kochanie! Miałaś rację! Ta zupka jest pszepyszna! Zostało się coś jeszcze na dokładkę?
- ...
Przepis poniżej ;)


Składniki:
(dla 4 osób)
3 szklanki domowego wywaru z mięsa i jarzyn
3 serki topione o smaku goudy
pół szklanki śmietany kremówki
1 łyżka masła
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól

1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
2. Przygotuj garnek o pojemności, co najmniej1 litra i wlej do niego wywar.
3. Serki topione pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do wywaru.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku lub drobno posiekaj i dodaj do zupy.  
5. Całość gotuj do momentu, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki płyn, około 10 minut.
4. Po tym czasie dodaj śmietanę, przyprawy i cebulkę.  

Zupę podaj z groszkiem ptysiowym, jak na zdjęciu, lub grzankami chlebowymi. Grzanki możesz zrobić z pieczywa pełnoziarnistego, będą wtedy zdrowsze. Warto je także doprawić do smaku czosnkiem lub ostrą papryką. Całość posyp obficie świeżą pietruszką i gotowe!

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz