Domowe muesli jest zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze od kupnego, a na dodatek sami możecie skomponować jego skład :)
Pomysł pochodzi z książki "The Australian Women's Weekly. The Complete Book of Everyday Classics."
Składniki:
Pomysł pochodzi z książki "The Australian Women's Weekly. The Complete Book of Everyday Classics."
Składniki:
1 szklanka otrąb pszennych
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka migdałów
1 łyżka suszonych bananów
1 łyżka suszonego mango
1 łyżka suszonych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C.
2. W misce wymieszaj otręby, nasiona dyni i słonecznika, sezam oraz migdały.
3. Połącz miód i wodę, a następnie wlej do otrębów. Wszystko wymieszaj.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, jak na zdjęciu poniżej i wysyp całą zawartość miski. Piecz przez około 30 min, mieszając zawartość blachy, co kilka minut.
5. Po upieczeniu wystudź, a następnie dodaj suszone owoce i przemieszaj.
Muesli gotowe do podania!
Jeżeli lubisz muesli bardzo słodkie, to zwiększ ilość miodu w przepisie. Możesz także eksperymentować ze składnikami, dodając takie nasiona i owoce, jakie najbardziej lubisz!
Z podanego przepisu wychodzą mi 3 porcje muesli na śniadanie. Przygotować możesz oczywiście znacznie więcej, bo w szczelnym pojemniku muesli wytrzymuje nawet kilka tygodni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz