Składniki:
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
1. Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki opłukaj i zalej zimną wodą.
2. Ziemniaki w dużej misce zetrzyj na tarce o małych oczkach i odlej z nich nadmiar soku. Jeśli nie chcesz, aby ziemniaki ściemniały możesz dodać do nich sok z cytryny.
3. Cebulę również zetrzyj i dodaj do miski. Czosnek przeciśnij przez wyciskacz do czosnku lub posiekaj i dodaj do ziemniaków i cebuli.
3. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Placki ziemniaczane usmaż na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem. Wielkość i grubość placków zależy już tylko od Ciebie. Pamiętaj tylko, że jeżeli będą zbyt grube, to w środku się nie usmażą.
Placki możesz udekorować kwaśną śmietaną i pietruszką. Mój chłopak przepada, gdy w parze z plackami idzie mięso z sosem pieczarkowym, jak na zdjęciu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz