sobota, 18 stycznia 2014

Tort Pavlova

Ta beza, to ulubione ciasto mojego chłopaka ;)
 Tradycyjnie podawana jest z owocami leśnymi, jednak najlepiej, kiedy wykorzystasz do niej te owoce, które najbardziej lubisz :)  U mnie zawsze serwowana jest z owocami dość kwaśnymi dla kontrastu słodkiej bezy :)


 Składniki:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
owoce do przybrania
 1. Odrysuj ołówkiem na papierze do pieczenie okrąg o średnicy około 20 cm, na przykład za pomocą miski lub tortownicy, jak poniżej.



3.  Białka umieść w misce, dodaj sól i ubijaj mikserem, aż będą sztywne, około 1 minuty. Jajka będą ubite, gdy masa będzie zachowywała kształt pozostawiony przez końcówki do ubijania od miksera.


4. Do białek dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne, około 5 minut.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. 
6. Masę przełóż na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Staraj się zachować kształt narysowanego okręgu.


6. Białka włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w 180 stopniach Celsjusza, a następnie 1 godz i 30 min w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
7. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki od piekarnika i zostaw bezę do całkowitego wystygnięcia. Beza w tym czasie lekko opadnie i połamie się z wierzchu, tak jak na zdjęciu niżej :)


8. Po tym czasie ubij śmietanę z fixem i wyłóż ją na górę bezy. Na śmietanę ułóż owoce.


 Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz