Ta beza, to ulubione ciasto mojego chłopaka ;)
Tradycyjnie podawana jest z owocami leśnymi, jednak najlepiej, kiedy wykorzystasz do niej te owoce, które najbardziej lubisz :) U mnie zawsze serwowana jest z owocami dość kwaśnymi dla kontrastu słodkiej bezy :)
Składniki:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
owoce do przybrania
3. Białka umieść w misce, dodaj sól i ubijaj mikserem, aż będą sztywne, około 1 minuty. Jajka będą ubite, gdy masa będzie zachowywała kształt pozostawiony przez końcówki do ubijania od miksera.
4. Do białek dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne, około 5 minut.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Masę przełóż na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Staraj się zachować kształt narysowanego okręgu.
6. Białka włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w 180 stopniach Celsjusza, a następnie 1 godz i 30 min w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
7. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki od piekarnika i zostaw bezę do całkowitego wystygnięcia. Beza w tym czasie lekko opadnie i połamie się z wierzchu, tak jak na zdjęciu niżej :)
8. Po tym czasie ubij śmietanę z fixem i wyłóż ją na górę bezy. Na śmietanę ułóż owoce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz