niedziela, 19 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Jeżeli zrobiłaś lub zrobiłeś Tort Pavlovej, to pewnie zastanawiasz się, jak wykorzystać 6 żółtek, które zostały Ci z jajek? ;) Odpowiedź znajdziesz poniżej!
Przepis teściowej ;)



Składniki: 
50 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
6 żółtek
1/4 szklanki mleka
marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania

1. Drożdże rozkrusz do dużej miski, posyp cukrem oraz solą i zalej ciepłym mlekiem. Wszystko wymieszaj łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 3 łyżki mąki i połącz. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do miski dodaj margarynę, żółtka, mąkę i wyrób rękoma ciasto. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
3. Ciasto podziel na 3 części. Ja każdą z nich rozwałkowywuje na placek (około 3 mm grubości), przykładam miskę (moja miała 23 cm średnicy) i nożem wycinam okrąg. Następnie nożem dziele go na 8 trójkątów, tak jak się kroi pizzę na kawałki :) 
4. Przy szerszej części każdego kawałka nałóż pół łyżeczki marmolady i zwiń go na kształt rogalika.


5. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach, jak na zdjęciu poniżej (w czasie pieczenia sporo rosną).


6. Rogaliki piecz przez około 25 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni Celsjusza. 

7. Po wystygnięciu rogaliki posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Z przepisu wyszło mi 21 rogalików.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Rogaliki można jeszcze przed pieczeniem posmarować samym białkiem z jajka i pospypać zwykłym cukrem - dzięki temu są rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo zrobić lukier ;) Wszystkie pomysły są dobre :)

      Usuń