poniedziałek, 24 lutego 2014

Waniliowa panna cotta

Maxine Clark: Panna cotta znaczy "gotowana śmietana". Podobno pochodzi z Piemontu lub Lombardii, gdzie mleko i śmietana są bardzo tłuste. Deser ten jest udany, kiedy drży. Jadłam już wiele przeciętnych wersji, niektóre z gotowych mieszanek. Ten przepis jest jednak idealny. 

Polecam ;)


Składniki
(4 porcje)
250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
250 ml mleka 3,2%
1/4 szklanki cukru
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  2. Śmietankę, mleko, cukier i ziarenka z wanilii/ekstrakt waniliowy/cukier z prawdziwą wanilią zagotuj, stale mieszając. Zdejmij z palnika, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  3. Odczekaj, aż masa ostygnie i zgęstnieje, a następnie przelej ją do 4 kokilek po 125 ml (lub innych form, np. szklanek) i przełóż do lodówki na całą noc.
  4. By wyciągnąć panna cottę z kokilek, wsadź formę na 1 sekundę do innego naczynie z gorącą wodą, wtedy deser pod wpływem ciepła odklei się od kokilki. Gotowe!
Deser możesz podać ze świeżymi owocami, musem owocowym, sosem o ulubionym przez Ciebie smaku itp.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz