Kiedy pierwszy raz zrobiłam pizzę w domu rodzinnym mojego chłopaka, to teściowie mianowali mnie wtedy specjalistką w tej dziedzinie i tylko ja mam uprawnienia do robienia pizzy w ich domu ;)
Składniki:
(na 1 spód do pizzy)
1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
3 dag drożdży (świeżych)
2 łyżki oleju
szczypta cukru
szczypta soli
- Drożdże rozkrusz, dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj sól, cukier i kilka łyżek mąki (tak, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany). Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut (w zimę najlepiej postawić obok kaloryfera).
- Po tym czasie do zaczynu dodaj olej, resztę mąki i wyrób ciasto. Ciasto z powrotem przełożyć do miski oprószonej mąką (by ciasto do niej nie przywarło), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około godziny).
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrób, aby pozbyć się nagromadzonych w nim gazów.
- gdy nie masz czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, możesz włożyć je do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni Celsjusza (skróci to czas o połowę),
- ciasto podczas formowania możesz obsypać mąką kukurydzianą, po wypieczeniu będzie bardziej chrupiące,
- do wypieku pizzy piekarnik ustaw na dolną grzałkę,
- pizza jest bardziej smaczna, gdy jest krócej pieczona, ale w wyższej temperaturze, mój piekarnik ustawiam na 220 stopni Celsjusza na około 12-15 minut,
- pizzę, po nałożeniu składników, możesz posypać przyprawą do dań kuchni włoskiej lub bazylią itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz