wtorek, 4 marca 2014

Ciasteczka "Cornflakes"

Przepis pochodzi z książki "Baking. A commonsense guide".


Składniki:
125 g masła lub margaryny
165 g cukru (3/4 szklanki)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
135 g wiórek kokosowych (1 1/2 szklanki)
250 g mąki pszennej (2 szklanki)
90 g płatków "Cornflakes", pokruszonych (3 szklanki)
(jajka i masło lub margaryna powinny być w temperaturze pokojowej)
  1. Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką i puszystą masę.
  2. Dodawaj po jednym jajku, miksując na niewielkich obrotach. Wmieszaj ekstrakt z wanilii.
  3. Dołóż rodzynki oraz wiórki kokosowe i wszystko wymieszaj. 
  4. Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszaj i dodaj do ciasta. Masę wyrób dłońmi, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w płatkach.
  6. Ciasteczka rozłóż w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. 
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz