Na ostatnich zajęciach z języka migowego jedna z jego uczestniczek wyraziła stanowczy sprzeciw wobec spożywania rosołu, który wg niej nie jest zupą tylko wodą. Nie wiem z jakiego przepisu korzysta, ale jeżeli ugotujecie rosołek z poniższych proporcji to wyjdzie, jak u mamy ;)
Ciekawskim polecam przeczytanie naukowego (naprawdę!:)) artykułu o zasadach gotowania pysznego rosołu, który jest dostępny na tej stronie. Polecam!
Składniki:
80 dag mięsa z kurczaka (np. udko, skrzydełko)
30 dag mięsa z indyka (np. szyjka, skrzydełko)
30 dag mięsa wołowego (np. szponder, rostbef)
3 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka, korzeń
1/4 selera, korzeń
1/2 pora
1 liść kapusty włoskiej
2 łodygi selera naciowego
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2 kapelusze suszonych grzybów
sól
pieprz
- Przygotuj duży garnek (mój miał 5 litrów pojemności).
- Dokładnie umyj mięso ciepłą wodą (ja zawsze zalewam mięso wodą w garnku, w którym będzie się gotował i staram się go dokładnie wyszorować dłońmi. Wodę wylewam i czynność powtarzam).
- Mięso zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę nie przykrywając garnka. Woda nie może w trakcie gotowania mocno "bulgotać", tylko lekko "pyrkać. W trakcie gotowania będą pojawiać się na powierzchni wody tzw. "szumowiny". Usuwaj je systematycznie przy użyciu łyżki lub sitka. "Szumowiny" mogą powstawać nawet przez godzinę, to normalne.
- Teraz masz całkiem sporo czasu na przygotowanie warzyw :) Pamiętaj jednak, by zerkać na rosół i kontrolować czy nie gotuje się zbyt mocno.
- Obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę (korzeń) oraz selera (korzeń). Cebulę i czosnek obierz. Łupin z cebuli nie wyrzucaj. Cebulę nabij na widelec i przypal na gazie. Umyj pietruszkę, łodygę selera, pora i liść sałaty. Natkę pietruszki umyj i podziel na dwie części. Jedną z nich zachowaj w całości, a drugą drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Staraj się je tak ułożyć w garnku, aby przez cały czas gotowania znajdowały się w rosole.
- Do garnka dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, grzyby i łupiny z cebuli. Wywar gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę lub do momentu, aż warzywa i mięso się ugotują, a wywar będzie wystarczająco esencjonalny.
- Z wywaru wyciągnij warzywa i mięso. Staraj się nie poparzyć :)
- Rosół dopraw do smaku solą i przelej go przez sitko, aby pozbyć się wszystkich resztek z mięsa i jarzyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz